Nieuws

Voorjaar 2019 
Lieve allemaal!
 Wat heerlijk he; we zijn in de lente belandt, mijn favoriete seizoen qua natuur! De natuur springt weer open en gaat over in groei en bloei!! 
IMG_20190223_153625.jpg
Wij gaan ook weer ontwaken langzaam over naar bewegen van binnen naar buiten .. ontgiften ont wikkelen en groeien ..
Onderaan kan je een stuk lezen over het hout element als je het leuk vindt

 • Ik ga volgende week weer beginnen met het klaar maken van de facturen van het nieuwe blok tot aan de zomervakantie. 
 • as maandag 25 maart neemt Paula Den Boer mijn lessen over .. Ik ben dan in Amsterdam voor de Yoganidra opleiding, 
 • Donderdag 4 april is er voor de jongeren van de Yin Young geen les omdat ik opleiding heb in Rotterdam,
 • en maandag 15 & 16 april neemt Wendy leeuwen mijn lessen over omdat ik dan heerlijk even met mijn manlief in Athene ben ( bofkont) 
Burgh Haamstede 
 
 Na in februari een weekje terug te trekken in de natuur.. de zon & stilte te hebben gevoeld. Vertraagd.. Verbonden met het al, heb ik gemijmerd over hoe ik Mooie momenten in Burgh Haamstede ga laten ontstaan.. 
Tja én ontdekken wat mij tegenhoudt: Ik ben eerlijk: Ik vindt het spannend en vraag mij af, kan ik het wel .. wat als en maar.
Ik hou niet van vaste plannen, verwachtingen want dan ben ik teleurgesteld als het niet lukt, ik wordt daar “gestrest” van. Ik wil laten ontstaan wat er ontstaat Samen doen en zijn … Niet dat ik iets “verzin” maar dat ontstaat aldaar.. Wellicht ontstaan er thema dagen of veranderd de opzet maar voor nu is dit wat mijn verlangen is: 

IMG_20181016_111450_156.jpg

IMG_20180316_202631_737.jpg
IMG-20190302-WA0015.jpeg

IMG_20190224_084740.jpg

IMG_20190224_084751.jpg

De natuur laat je zoveel zien. De natuur oordeelt niet over goed en fout. Over wat een succesvol leven is en wat niet. De natuur leert je om steeds opnieuw jouw innerlijke balans te vinden. In goede én in slechte tijden. Hoe meer je oefent om op de golven van je leven te dansen, des te sterker je wordt om ook stormen in je leven te durven doorstaan.  

Zin in ruim 24 uur voor jezelf ?  Zijn wie je bent, in verbinding met jezelf, de natuur en de ander.
Inloggen op moedernatuur en jezelf.
2 Dagen in het teken van verbinden, inspireren, mooie gesprekken & gezelligheid!
We gaan op pad in jezelf, de duinen, bossen of het strand, Verhalen horen, delen wat er op dat moment is.  Een plek waar je je hélemaal thuis mag voelen. en waar je mag zijn helemaal zoals jij bent. Gedragen door een liefdevolle energie.
Afhankelijk van het weer, Do-(Y)In YOGA of een meditatie. Met elkaar eten en delen wat we zelf hebben klaargemaakt. Laten we ons vooral verrassen door wat zich aandient. Heerlijk thee drinken en delen!

Dus bij deze: wie gaat er met mij mee ??

Ik heb daar geen WiFi. Maar er is wél verbinding. Ik geef de yoga lessen, Stel mijn plekje open ( heb 6 slaapplekken) en weet een beetje de weg.
Je bent van harte welkom.. Ik ga er niet meer over nadenken van stel dat en dat; maar doen! Vertrouw dat de groep exact zal zijn zoals die nodig is…
Ik heb de volgende data vrij..
10-11 mei as
of
17-18 mei as
of
24-25 mei as  

Aankomst: vrijdagmiddag vanaf 14 uur tot uiterlijk 16.30 uur
Vertrek: zaterdagmiddag 6 oktober rond 16.00 uur
Ik wil graag een vergoeding van 33 euro pp.per dag dus 66 € voor 2 dagen;  En vindt je het meer waard, dan is het heel fijn, dat kan ik dan investeren in mijn opleidingen om dit weer door te geven.
Je krijgt een factuur na betaling is je inschrijving definitief.
( ik laat het doorgaan bij minimaal 4 inschrijvingen)
Geef je op via de mail:  aline.eqilibre@gmail.com
en geef aan welk weekend jouw voorkeur heeft.

DE KRACHT VAN DELEN
Liefde, geluk en succes vermenigvuldigen door te delen
Graag nodig ik je uit om iets lekkers mee te nemen voor de maaltijd van vrijdagavond.

Ik  zou het ontzettend leuk vinden om jullie te mogen ont-moeten.

Liefs, Aline

aline.eqilibre@gmail.com

Hout

IMG_20181111_183021_990.jpg

Hout staat voor het begin, de geboorte, de kindertijd, groei en ontwikkeling. Ook staat dit element voor planning en starten van een onderneming. Voor samenwerking, aanpassingsvermogen, organisatie en zelfexpressie. Wanneer het element in balans is heb je een heldere visie en ben je in staat om scherp onderscheid te kunnen maken.

Ook zorgt hout voor flexibiliteit. Wanneer je moeilijk kunt omschakelen van de ene naar de andere situatie is het houtelement niet in balans. Daarnaast is dit element belangrijk voor het maken van goede keuzes. Het seizoen van dit element is de lente.

Het element hout staat voor de organen lever en galblaas. De Lever zorgt voor een evenwichtige verdeling van energie in het lichaam en is verantwoordelijk voor hoeveelheid en kwaliteit van het bloed. Daarnaast zorgt de lever voor de pezen en spieren (tonus), heeft te maken met de ogen en komt tot uitdrukking in de nagels. Daarnaast heerst de lever over de energie (chi) in het lichaam.

De emotie die bij het houtelement hoort is boosheid, woede. Woede veroorzaakt een overmaat aan hitte (yang). Dit kan klachten in het houtelement geven. Daarnaast kan een teveel aan yange voeding ook hitte in het houtelement veroorzaken en een kort lontje veroorzaken. Een ontspannen lever uit zich in creativiteit, organisatietalent, tolerantie en onbekrompenheid.

chinese_orgaanklok

De Chinese Geneeskunde kent een orgaanklok. Binnen 24 uur hebben alle organen 2 uur dat ze optimaal functioneren en daarnaast 2 uur dat ze het zwakst zijn. De optimaaltijd van de galblaas is tussen 11 en 1 uur en de optimaaltijd van de lever is tussen 1 en 3 uur. Er zijn veel mensen die tussen 1 en 3 uur in de nacht wakker worden. Dit betekent dat de lever niet in balans is.

Hieronder volgen een aantal klachten die regelmatig voorkomen wanneer het hout element uit balans is. Klachten van de lever:

Hoofdpijn en migraine, hypertensie (hoge bloeddruk), spierkramp, broze nagels, droge ogen, tranende ogen, hooikoorts, gynaecologische problemen zoals overvloedig of weinig bloedverlies bij menstruatie en PMS (pre-menstrueel syndroom). PMS kenmerkt zich door gespannen borsten, een kort lontje en veel buikpijn of krampen tijdens de menstruatie. Klachten van de galblaas kunnen zijn:

Ischias, spit, heupgewrichtproblemen en galstenen.

Voeding kan ondersteunend werken bij een disbalans in het hout element. Onderstaande voeding zorgen voor meer klachten van het houtelement en kunnen beter worden vermeden.

 • Hete en verwarmende (yange) voeding zoals pepers en knoflook.
 • Scherpe kruiden, kleurstoffen, conserveringsmiddelen.
 • Alle vormen van toegevoegd suiker.
 • Dranken zoals koffie en alcohol.
 • Vette voeding.

Welke voeding herstelt het houtelement? De smaak van het houtelement is zuur. Overwegend zijn zure voedingsmiddelen dus geschikt om het hout element te voeden. Zure voeding geeft verfrissende energie. De kleur van het hout element is groen. Veel groene voedingsmiddelen versterken het houtelement. Hieronder volgen een aantal voorbeelden van voeding die geschikt is om het houtelement te versterken.

 • Zure fruitsoorten zoals ananas, kiwi, rabarber, citroen, sinaasappel en zure appel.
 • Groenten als augurk, zuurkool tomaat, en spruiten.
 • Vlees als kip en eend.
 • Granen als gort en spelt.
 • Dranken als: kersensap, hibiscusthee, rozenbottelthee, witte wijn en witbier.
 • Maïshaarthee werkt uitstekend voor galstenen en gruis.

Het hout element is lastig om met voeding alleen te balanceren. Vaak is aanvullende therapie zoals shiatsu-therapie of Do-In oefeningen nodig om het element weer in balans te krijgen. Dit komt omdat de energie van het houtelement erg sterk is en voeding alleen hierop vaak onvoldoende effect heeft. Daarnaast is leefstijlverandering belangrijk om te zorgen dat de klachten niet opnieuw ontstaan. Te denken valt aan stressreductie, regelmatig ontspannende oefeningen doen, meditatie en het leren uiten van emoties zoals boosheid.

TIP: Werk je in een stressvolle omgeving of een droog klimaat? Eet of drink iets zuurs zoals sap of compote. Dit ontspant de lever.

Lieve stralende groetjes,
Namasté 
ॐ Aline Ginter-Bosch
  
   06-55500724  
   “Zoek de stilte, 
   Ontdek wat je beweegt 
 

 

 

 

Kerst 2018 

Gouden Driehoek: Amethist – Bergkristal – Rozenkwarts
Het wonder dat “de gouden driehoek” wordt genoemd, draait om drie stenen die in een driehoek geplaatst kunnen worden om een optimale energiestroming in huis te bewerkstelligen. De drie stenen zijn amethist, bergkristal en rozenkwarts.

Waarom drie stenen en waarom driehoek? Zowel het getal ‘drie’ als de driehoek heeft sinds lange tijd een bijzondere betekenis voor de mens. In de katholieke kerk vindt men de Heilige drie-eenheid: de vader, zoon en heilige geest. In het Boeddhisme: lichaam, spraak en geest. De driehoek is een krachtig symbool dat je bijvoorbeeld terugziet in de bouw van de piramides. In de mystieke vrijmetselarij is de driehoek het basisbeginsel en het einddoel van alle bouw.

Welke werking hebben de drie stenen afzonderlijk?*
Amethist: Heeft een positieve invloed op het autonome zenuwstelsel waardoor uw lichaam zich gaat ontspannen en de geest kalmeert. Werkt dus goed tegen stress en stress-gerelateerde klachten zoals (spannings)hoofdpijn en rusteloosheid. Kan zelfs verlichting geven bij migraine.

Bergkristal: Reinigt de energie van de ruimte en uw lichaam en geest. Ook planten en dieren hebben baat bij de zuiverende werking van bergkristal. De energie van bergkristal is tevens activerend en openend.

Rozenkwarts: Brengt zachtheid en liefde en zorgt zo voor meer vrede en gezelligheid in huis. Bewerkstelligt een positieve emotionele onderlinge uitwisseling. Met de rozenkwarts leert u (weer) van uzelf en van anderen te houden.

En het effect van de drie stenen gezamenlijk? De combinatie van deze stenen ontspant, zuivert en regenereert de energie. Van zowel de ruimte waarin de stenen geplaatst zijn als van degenen die in de ruimte plaatsnemen. 


25-09-2018 Theekransje en Yoga in de natuur
De natuur laat je zoveel zien. De natuur oordeelt niet over goed en fout. Over wat een succesvol leven is en wat niet. De natuur leert je om steeds opnieuw jouw innerlijke balans te vinden. In goede én in slechte tijden. Hoe meer je oefent om op de golven van je leven te dansen, des te sterker je wordt om ook stormen in je leven te durven doorstaan.  

Zin in een dagje voor jezelf ?  Zijn wie je bent, in verbinding met jezelf, de natuur en andere vrouwen. Inloggen op de aarde, de hemel en jezelf…

Do-(Y)In yoga en “theekransje” in Burgh Haamstede echt iets voor jou! Een dagje tijd voor jezelf !!

5 & 6 oktober as

Een weekend in het teken van verbinden, inspireren & gezelligheid!
Op vrijdagmiddag nodig ik je uit om te zijn in het E-Qi-Libre “Duinchalet”.

We gaan op pad naar jezelf, in de duinen, bossen of het strand, waar we elkaar ont-moeten.  Verhalen horen, delen wat er op dat moment is.  Elkaar bemoedigen om helemaal jezelf te zijn. Een plek waar je je hélemaal thuis mag voelen. Waar je je gezien en gekoesterd voelt en waar je mag zijn helemaal zoals jij bent. Gedragen door een liefdevolle energie.
Afhankelijk van het weer, beginnen we met Do-(Y)In YOGA of een meditatie. Daarna gaan we samen eten en delen wat we zelf hebben klaargemaakt. Waarna we ons in de avond laten verrassen door wat zich aandient. Wie weet heerlijk thee drinken en kletsen rondom het vuur….

Dit alles kan ervoor zorgen dat je thuis gaat komen bij jezelf.

&

Zaterdagmorgen na een gezond ontbijt om 11.00 uur  Do-In YOGA en lunch aan ZEE !!
Aankomst: vrijdagmiddag vanaf 15 uur tot uiterlijk 16.30
Vertrek: zaterdagmiddag 6 oktober rond 15.00 uur
Investering € 95; je krijgt een factuur na betaling is je inschrijving definitief.
Geef je op via de mail:   aline.eqilibre@gmail.com

 

DE KRACHT VAN DELEN
Liefde, geluk en succes vermenigvuldigen door te delen.
Graag nodig ik je uit om iets lekkers mee te nemen voor de maaltijd van vrijdagavond.
Koffie, thee en ontbijt worden door mij verzorgd.
We lunchen zaterdag aan ZEE !!!
Ik  zou het ontzettend leuk vinden om jullie (weer) te mogen ont-moeten.

Liefs,  Aline.


 

22-08-2018 Nazomer – Element AARDE!!

lieve allemaal!!

De eerste week van september gaan we weer beginnen met tijd nemen/maken voor onszelf en voelen wat ons beweegt!! Ik ben opgeladen heb losgelaten .. vol nieuwe inspiratie stap ik er weer in. Heb er weer enorm zin in en voel me vereerd dat ik jullie mag begeleiden op het pad naar binnen!!
 
We zijn in de nazomer belandt en misschien vindt je leuk om iets te lezen over het aarde element.. dat kun je hieronder doen.. Ik ga volgende week de facturen versturen. Ik hoop jullie allemaal te mogen ontmoeten in de groepslessen of privé of incompgny of waar dan ook… 
 

Het aarde-element staat voor het midden en is het voedende en stabiliserende element.

De scherpe lezer zal al hebben bedacht dat er maar 4 seizoenen zijn en 5 elementen. Het aarde-element staat voor de nazomer. Daarnaast is het aarde-element verantwoordelijk voor alle seizoensovergangen. Aarde zorgt ervoor dat de seizoenen in elkaar overlopen. In de lente en zomer zijn veel vruchten geplant en gegroeid en in de nazomer kunnen ze worden geoogst. Daarom staat aarde voor oogsten.

Het aarde-element staat voor de organen milt en maag. Milt is verantwoordelijk voor de vochtigheid van weefsels en spieren. Daarnaast zijn milt en maag de organen van de spijsvertering. Binnen de Chinese Geneeskunde valt ook de alvleesklier onder de meridiaan van de milt. Letterlijk haalt de milt de energie uit de voeding. Wanneer er weinig energie in het lichaam aanwezig is, is het aarde-element waarschijnlijk niet in balans. De optimaaltijd van de maag is tussen 7 en 9 uur en de optimaaltijd van de milt tussen 9-11 uur. De maag zet bij wijze van spreken een grote wok op het vuur en maakt zich klaar voor een goede maaltijd. Wanneer er dan een schaaltje yoghurt met muesli in de wok belandt kun je je voorstellen dat dit niet de juiste voeding is als ontbijt.

Chinees gezegde: “Ontbijt als een keizer, lunch als een edelman en dineer als een bedelaar”.

De emotie van het element aarde is zorgen maken en piekeren. Wanneer iemand slecht is geaard heeft men de neiging om veel te piekeren. Ook wordt men door slechte aarding erg verstrooid. Aarde zorgt namelijk voor een goede concentratie. Een manier om zich beter te aarden is qigong, hatha yoga en meditatie. Een andere kwaliteit van aarde is om te zorgen. Hiermee wordt in eerste instantie het zorgen voor jezelf bedoeld. Daarna pas het zorgen voor anderen. Indien je vergeet voor jezelf te zorgen raakt de milt uit balans. Iemand met een sterk aarde-element kenmerkt zich doordat hij stabiel en redelijk is en praktisch is ingesteld. Hij heeft zijn leven op orde, houdt van degelijkheid en je kunt op hem rekenen.

Kinderen hebben veel behoefte aan zoet omdat ze van nature heel yang zijn. Zoet geeft tegenwicht aan het yang zodat dit zich weer balanceert. Ook ontspant het kinderen die druk zijn.

Hieronder volgen een aantal klachten die regelmatig voorkomen wanneer het aarde element uit balans is. Klachten van het aarde-element kunnen zijn:

Vermoeidheid, vatbaar zijn voor infecties, een slechte eetlust, zwaartegevoel in ledematen, dunnere ontlasting, koude handen, voeten en billen. Wanneer je snel last hebt van blauwe plekken is dit ook een teken van een zwakke milt energie. Opstaan met rugpijn die door beweging verminderd is ook een zwakte van de milt. Daarnaast zijn een sterke behoefte aan zoet en een slechte concentratie ook aanwijzingen dat de milt uit balans zijn.

De milt zorgt voor vochtigheid van de weefsels. De milt kan echter niet tegen teveel vocht. Een vochtige omgeving zoals in huis of op het werk kan zorgen dat de milt uit balans raakt. Daarnaast kan de milt slecht tegen kou. Wanneer men altijd voeding gebruikt die thermisch koud is verzwakt de milt.

leaves-184219_1280De smaak van aarde is zoet. De zoete smaak bouwt energie op, harmoniseert en bevochtigt het lichaam.   Ook ontspant het lichaam door zoetigheid. Alle kunstmatige zoete voedingsmiddelen breken juist de energie af. Hoe meer behoefte aan zoet, hoe minder energie er is in het lichaam. Het lichaam schreeuwt letterlijk op energie.

Om het aarde-element weer te versterken kan men beter een aantal dingen vermijden. Wat erg nadelig is voor de milt is onregelmatig of haastig eten. Probeer zoveel mogelijk de tijd te nemen voor het bereiden van de maaltijd en neem ook de tijd om van je maaltijd te genieten.

Wat verder de miltenergie erg afbreekt is diëten. Het gebruik van shakes, maaltijdrepen of andere diëten is een aanslag op de milt. In feite is het energieloze voeding. Daarnaast zijn ook hypes als raw food en smoothies zeer nadelig voor de milt energie. Elke voedingswijze waarbij niet wordt gekookt vermindert de hoeveelheid energie in het lichaam.

Voeding is van groot belang bij een disbalans in het aarde-element. Onderstaande voeding zorgen voor meer klachten van het aarde-element en kunnen beter worden vermeden.

 • Koude en afkoelende (yinne) voeding.
 • Koude drankjes met ijsklontjes.
 • Rauwe voeding.
 • Zuidvruchten en citrusvruchten.
 • Melk- en melkproducten.
 • Varkensvlees en worst.
 • Alle vormen van toegevoegd suiker.
 • Vette voeding.
 • Voeding die met de magnetron is klaargemaakt.

Welke voeding herstelt het aarde-element? De kleur van aarde is geel. Veel gele voedingsmiddelen sterken het aarde-element. Daarnaast sterken van nature zoete voedingsmiddelen het aarde-element. Hieronder volgen aan aantal voedingsmiddelen die het aarde-element versterken:

 • grains-651404_1280Groenten: pompoen, wortel, bataat, alle koolsoorten, venkel en vele andere groenten.
 • Granen: gierst, rijst, amarant, maïs.
 • Vlees: rund en kalfsvlees.
 • Fruit: zoete appel, dadels, vijgen, druiven, abrikoos, perzik, rozijnen, peer.
 • Dranken: venkelthee, druivensap, maïshaarthee, zoethoutthee (niet bij hoge bloeddruk!), appelsap.

Indien er lange tijd teveel koude voedingsmiddelen zijn gebruikt raakt de milt uitgeput. Het verteringsvuurtje wordt steeds zwakker. Gember is hierbij erg versterkend. Gember is echter zeer verwarmend en dient met mate te worden genomen. Een koffiekopje verse gemberthee (paar schijfjes) voor het ontbijt kan al voldoende zijn.

Heel veel liefs,
Namasté ओम 
ॐ Aline Ginter-Bosch

04-04-2018   Het menselijk lichaam .. te mooi !!

A must see ..te bijzonder !!!

 

 

07-02-2018 Theekransjes …

http://theekransjes.nl/coaches/

Vanmiddag eindgesprek !! Wat een toffe cursus is dat !! Ik ga beginnen met Theekransjes & DO-(Y)In YOGA IN Burgh Haamstede !!! Binnenkort meer !! 💋🍥🍮

Onze Landelijke Community bestaat uit een mooie verzameling van goed opgeleide professionele coaches. We hebben allemaal onze eigen weg afgelegd naar de plek waar we nu staan. Sommige hebben naast een (kinder-) coachopleiding ook ervaring opgedaan in het gastouderschap, het onderwijs, logopedie of k…
THEEKRANSJES.NL

29-01-2018 Handen heb je om te geven .. ook aan jezelf .. 

Met deze simpele Japanse methode heal je jezelf met je handen


18-01-2018 Gronden / Aarden

 

10-01-2018                                             Namasté

Van de week vroeg mijn mams.. ‘Wat betekent nou eigenlijk Namasté ”
Tja/… hoe leg je dat nou uit in het Nederlands ??

Wat betekent Namasté ?

In het Sanskriet betekent het ‘nam’. Dat wil eigenlijk zeggen dat je voor diegene buigt. Je groet diegene en hebt respect voor die persoon.

In bv India maar ook Azie ..of bij de Hindoes is het gebruikelijk dat je elkaar groet door de handpalmen tegen elkaar aan te zetten. De handen plaats je vervolgens ter hoogte van de hartstreek en je buigt het hoofd een klein beetje.

Ook kun je hierbij het woord Namasté zeggen, maar dit is niet verplicht. Soms wordt alleen het gebaar als groet gebruikt. Of als manier van respect voor een ander persoon.

Wat betekent Namasté in de Westerse wereld?

Namasté kan dus vanuit religieus oogpunt een manier zijn om de Goden te groeten. Bijvoorbeeld vanuit het Hindoeïsme.

Toch wordt dit gebaar in de Westerse landen ook vaak als groet gebruikt, terwijl men helemaal niet Hindoeïstisch is.

Wat betekent Namasté dan eigenlijk in de Westerse wereld?

In landen zoals Nederland kun je deze groet ook naar een ander persoon doen zonder daar een religieus beeld aan te koppelen.

Je betuigt op deze manier respect voor elkaar. Normen en waarden zijn hierbij heel erg belangrijk. Wederzijdse acceptatie speelt een grote rol. Eigenlijk wil je met deze groet het volgende tegen de ander zeggen:

Het mooie, waardevolle deel (mijn diepste ziel) in mij, groet het mooie, waardevolle deel (jouw ziel) in jou.

Ook wel, ‘Ik buig voor jou’.

Daarbij wordt deze groet vaak toegepast tijdens verschillende Yoga lessen. Dit wordt bijvoorbeeld toegepast als opstart om de aanwezigen welkom te heten.
Maar het kan ook ter afsluiting worden gebruikt om de mensen te bedanken voor hun aanwezigheid.

De handen tegen elkaar plaatsen heeft vanuit de stroming van het tantrisch Boeddhisme ook de betekenis dat je in balans bent. Hierbij wordt optimaal evenwicht uitgebeeld en bereikt.

Je geeft hierbij dus aan dat met alles wat je bent, je respect toont voor de ander. Op een evenwichtige manier.

foto van Aline Ginter-bosch.

 

 


 • Kerst 2017 …  

Ik heb jullie voor de kerst als teken van dankbaarheid een zakje magnesiumvlokken gegeven voor een heerlijk voeten badje… Hoe mooi, we zijn in het Water-element belandt en dit is ook weer een mooie verbinding met het Water.

foto van Aline Ginter-bosch.

 Om bewust te kunnen bewegen, heb je energie nodig. Magnesium speelt hierbij een belangrijke rol. Na zuurstof en water is magnesium je derde levensbehoefte. Een mens kan prima paar dagen zonder eten , maar een tekort aan magnesium kan tot serieuze problemen leiden.         Magnesium is een onmisbaar mineraal voor het gezond functioneren van het menselijk lichaam. Het werkt veerkrachtig voor de geest en ontspannend voor het lichaam. Ongeveer 50 procent van het magnesium in ons lichaam bevindt zich in de botten en het gebit. De andere helft verdeelt zich over de spieren, de lever en andere weke delen.        Magnesium ondersteunt bij het evenwicht tussen de spieren en het zenuwstelsel en is een zeer goed antistress middel. Je krijgt dit magische mineraal vooral binnen door het eten van amandelen, dadels, gedroogde vijgen, garnalen, krab, maar ook pure chocolade met minimaal 75 procent cacao (uiteraard de versie zonder suiker!).

Helaas halen we lang niet meer zoveel magnesium uit onze voedingsmiddelen als vroeger. Dit komt onder andere door onze veranderde levensstijl in een tijd van welvaart, maar ook door de verarming van de grond. Onderzoek toont aan dat 60 procent van de Nederlanders een tekort aan magnesium in hun bloed heeft. Hierdoor kan iedereen wel wat extra magnesium gebruiken.

Heb jij bijvoorbeeld last van eczeem? Of vaak spierkrampen of gewrichtspijnen? Dan is de kans groot dat je een tekort aan magnesium hebt. Je kunt dit vrij gemakkelijk aanvullen, bijvoorbeeld in de vorm van supplementen, maar ook door een heerlijk bad met zuiver magnesiumchloride te nemen. Magnesium is zonder twijfel een wondermineraal en bevindt zich in alle cellen van ons lichaam. Elk orgaan – met name het hart, de spieren en de nieren – hebben magnesium nodig. Het wordt ook wel het ‘anti-stress mineraal’ genoemd door de kalmerende en ontspannende werking op de spieren en bloedvaten. Magnesium reguleert het hartritme en de bloeddruk en ontspant zelfs de hersenen, zodat je goed kunt slapen.

Meer dan de helft van alle Nederlanders een tekort hebben aan magnesium. Er zijn veel symptomen die duiden op een tekort aan dit mineraal, maar deze worden lang niet altijd als dusdanig herkent. Denk hierbij bijvoorbeeld aan ernstige vermoeidheid, slapeloosheid, rusteloze benen, spierkrampen en -verstijvingen en oorsuizingen. Om een tekort aan magnesium aan te vullen, zijn we veelal aangewezen op supplementen. Maar de beste manier om een magnesiumtekort tegen te gaan is door toediening via de huid. Bij orale suppletie wordt het merendeel van het mineraal (ongeveer 60-70%) niet gebruikt, doordat de maag maar een bepaalde hoeveelheid kan verwerken. De rest wordt direct via de nieren afgevoerd wat kan leiden tot klachten zoals buikpijn en dunne ontlasting.

De zuivere vorm magnesiumchloride wordt het beste opgenomen door de huid. Het opgeloste magnesium dringt via de zweetklieren direct door in het lichaam, waardoor het zich snel verspreidt en beschikbaar is voor onze lichaamscellen. Neem bijvoorbeeld een heerlijk (voeten)bad met magnesiumkristallen.

De voeten zijn een uitstekend opnamepunt voor magnesium. Daarnaast is een voetenbad ook uitermate geschikt om afvalstoffen af te voeren. Heerlijk voor het slapen gaan!                                                          

  Dosering en gebruik:

Voor normaal onderhoud van uw magnesiumbalans, neem twee keer per week een voetenbad. Bij gezondheidsklachten bevelen wij aan om óm de dag een voetenbad te nemen, bij voorkeur ‘s avonds voor het slapen gaan. Dosering: 125 gram op ca. 4 liter warm water. De aanbevolen temperatuur is 37 graden Celsius. Duur: minimaal 20 minuten, optimaal is een half uur.      Succes !

Dan tot slot wil ik jullie de link doorsturen van het liedje welke ik aan jullie wilde meegeven .. :  

https://www.youtube.com/watch?v=HwWFZk4DI-w


 • Dinsdag 12-12-2017

Water

Het waterelement staat voor de organen nier en blaas. De nieren worden gezien als het reservoir van onze energie. De energie die we van onze ouders meekrijgen is er opgeslagen. Daarnaast kan door voeding en bepaalde oefeningen zoals qigong of tai chi energie worden opgebouwd. De nieren zijn van invloed op de botten, het beenmerg, de hersenen, het centrale zenuwstelsel, het gebit, het hoofdhaar, het gehoor en de oren. Daarnaast is een goede nierenergie nodig voor vruchtbaarheid maar ook voor het libido.

De nieren hebben ook een yange functie. Ze worden gezien als het vuurtje in ons lichaam. Wanneer er onvoldoende warmte (yang) is in de nieren ontwikkelen mensen een algeheel koud gevoel en ook de spijsvertering krijgt onvoldoende warmte zodat de voeding minder goed wordt verteerd. De blaas wordt net zoals in de westerse geneeskunde gezien als een uitscheidend orgaan en is voornamelijk afhankelijk van de energie van de nieren.

De optimaaltijd van de blaas is tussen 15 en 17 uur en de optimaaltijd van de nieren is tussen 17 en 19 uur. Dit betekent dan ook dat de minimaaltijd van de blaas tussen 3 en 5 uur ’s nachts ligt. Wanneer mensen vaak wakker worden rond deze tijd is de energie van de blaas dus zwakker.

Het seizoen van het waterelement is de winter. De winter wordt gezien als het grote yin. De heeft enerzijds te maken met het klimaat, de koude en anderzijds met de kracht van yin zelf. De beweging van yin is naar beneden en naar binnen. In de winter maakt de aarde zich klaar om in de lente weer planten te kunnen laten groeien. Het heeft dus een seizoen lang meer rust nodig om zich hiervoor klaar te maken.

De emotie die bij het waterelement hoort is angst. Van bang zijn om een volgende stap te nemen in je leven tot hoogtevrees en allerlei andere angsten. Het waterelement heeft een bepaalde mate van spanning nodig. Wanneer je het element wilt versterken doe dan eens iets buiten je comfortzone. Spring eens over een slootje heen terwijl je niet zeker bent dat je het (droog) haalt. Moedige mensen met zelfdiscipline hebben sterke nierenergie.

Hieronder volgen een aantal klachten die regelmatig voorkomen wanneer het waterelement uit balans is. Klachten van het waterelement kunnen zijn:

Vermoeidheid, uitputting, burnout, depressie, angst, lage rugpijn, incontinentie van urine, bedplassen (ook bij kinderen) en een laag libido.

De blaas en nieren zijn gevoelig voor kou. Wanneer kou het lichaam intrekt zet het lichaam dit vaak om in inwendige hitte. In het geval van de blaas is dit een blaasontsteking. Er zijn overigens meer oorzaken voor een blaasontsteking maar koude is er één van. Om het lichaam tegen kou te beschermen is er energie (chi) en warmte (yang) nodig. In het westen noemen we dit onze afweer. Dit kunnen we creëren door beweging en door middel van voeding.

salt-91539_1280De smaak van water is zout. Wanneer je zout in kleine hoeveelheden gebruikt heeft het een laxerende, slijmoplossende en weekmakende werking. Wanneer je teveel gebruikt gebeurt juist het omgekeerde namelijk het droogt uit en het maakt stijf. Zoet maakt het lichaam weer vochtig. Dit verklaart dat mensen soms eerst chips eten en vervolgens zin in chocolade krijgen. Voor de meeste mensen is het raadzaam om minder zout te eten.

Niet alleen voeding is van belang wanneer het waterelement uit balans is. Hieronder volgen een aantal punten die zorgen voor meer klachten van het waterelement en kunnen daarom beter worden vermeden.

 • Grote fysieke en mentale inspanning. Wanneer dit niet te vermijden is, zorg dan in elk geval voor voeding die het waterelement versterkt.
 • Uiteraard is dit van invloed op elk element maar in het bijzonder op het waterelement. Wanneer je overspannen raakt, is dit een grote aanslag op je nierenergie. Het kost veel tijd om dit weer te herstellen.

Wat betreft voeding kunnen de volgende producten beter worden vermeden. Deze verzwakken het waterelement namelijk.

 • Teveel zout.
 • Koude en verfrissende voeding (rauw, bevroren).
 • (Zure) melkproducten.
 • Hele dag (koud) water drinken.
 • Geraffineerde suiker en alcohol.

Welke voeding herstelt het waterelement? De kleur van water is blauw tot zwart. Veel donkere voedingsmiddelen sterken het waterelement. Daarnaast sterken van nature zoute voedingsmiddelen het waterelement. Hieronder volgen aan aantal voedingsmiddelen die nieren en blaas versterken:

 • Voeding met een van nature zoutige smaak.
 • Verwarmende voedingsmiddelen. Lees voor meer informatie hierover het aarde-element.
 • Vrijwel alle vis en schaal- en schelpdieren.
 • Sojabonen, erwten, linzen, tuinbonen en andere peulvruchten.
 •  Wat betreft vocht is het voldoende om ongeveer 1,5 – 2 liter per dag te drinken. Het beste is om water op tenminste kamertemperatuur te drinken.

Naast bovenstaande voedingsmiddelen zijn de volgende punten sterk aan te bevelen:

 • Rust, meditatie, yoga, qi gong en tai chi.
 • Gemberkompressen kunnen erg prettig zijn in de herfst en winter. Het zijn warme kompressen gedrenkt in gemberwater. Ze kunnen onder andere op de rug worden gelegd waardoor de warmte in het lichaam trekt.

 • 27-11-2017

Lieve allemaal ..

November loopt alweer tegen het eind, wat gaat de tijd snel. Het metaal element gaat langzaam over via Aarde naar het waterelement .. dus de komende weken gaan we weer naar AARDE (verbinden) DE spin in het web van de andere 4 elementen   .. Hoe voedt je jezelf/ je lichaam en je geest? De december maand staat voor de deur. Een maand van gezelligheid, lichtjes, liefde, kadootjes, goede vrienden & familie. Maar ook voor sommige misschien een maand van gemis, leegte of juist drukte en moeten.

Ik hoop dat het “tijd maken voor jezelf” juist een prioriteit zal zal zijn in deze drukke wintermaand. Tijd voor je-Zelf, verstilling, licht, in beweging, ont-moeten/ ZIJN.

Half december zal ik weer de facturen voor het nieuwe blok gaan versturen…. 😊  Altijd een moeilijk stukje voor mij .. maar… ik ga het lesgeld met 1 euro/p les te verhogen, vanwege de inflatie/ verhoging van huur etc.  

Dat betekent dat de investering per les dan 10 euro zal zijn .. incl liefde en een kopje thee 😛💕.. 

Het kan niet zo zijn dat dát een belemmering zal zijn om nog te komen .. als het echt een probleem is, laat het me dan ajb weten.  

Voor degene die 2x per week komt of samen komen geldt een korting van 10 % .

Heel veel liefs, 

Namasté ओम 
ॐ Aline Ginter-Bosch

veren

 

In oktober jl. is mijn lang gewenste droom uitgekomen .. We hebben een prachtige stacaravan (duinhuisje) op een prachtige plek in Burgh Haamstede .. Waar ik met liefde E-Qi-Libre mag neerzetten .. Met zorg, duurzaam ga ik inrichten.. en waar ik hopelijk mooie weekendjes mag gaan organiseren van allerlei aard ..
Natuurlijk om te verbinden met onszelf ons lijf en de prachtige natuur en stilte die daar heerst ..
Van wandel weekenden met yoga / relax tot iets creatiefs of massage?? Thema’s als vrouwen en hormonen .. maar alles is welkom wat zich aandient .. Ik laat mij leiden …
Allemaal ideeën die door mijn hoofd heen vliegen ..

Ik heb er zin in om samen met jullie de weg naar binnen te bewandelen, te ONT-dekken … en te ONT-wikkelen te Ont-Moeten en in beweging komen; liefdevol naar ons lijf/ geest en ziel …

Dankbaar dat ik dit mag doen ..

Heel veel liefs en tot ziens in de lessen of op een ander pad !!

Zen